Prijava!
Korisnički ID:
Sitonija
tema: Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI NA SITONIJI
strana 1 od 1
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

SYKIA - mesto gde mnoga pitanja dobijaju odgovore!



Sykia - Sitonija - administrativni centar Sitonije

SYKIA, malo mesto u unutrašnjosti Sitonije na nekih 4km od mora, ali sa ogromnim istorijskim doprinosom nastanku Halkidikija kakvim ga danas poznajemo. Do mesta se stiže tako što se sa magistrale na GPS(N40.0337210/E23.9686449) isključujemo prema putokazu SYKIA. Nakon 250m na GPS(N40.0336380/E23.9653491) nailazimo na benzinsku pumpu DRAKOIL, a odavde imamo 2km do ulaska u samo mesto. Put prolazi kraj škole i supermarketa DIA lociranim na GPS(N40.0392078/E23.9459844) i ubrzo stižemo na GPS(N40.0385704/E23.9429798) centralni trg mesta SYKIA.

Ovde saznajemo mnoge činjenice koje ovo malo mesto svrstavaju u red najvažnijih istorijskih lokaliteta na Sitoniji čineći Sykiu riznicom i svedokom burne prošlosti poluostrva. Dve velike mermerne ploče postavljene 2001. god. sa uklesanim detaljima iz istorije legende ovog kraja, KAPETANA HAPSASA i zavet sadašnjih generacija očuvanju sećanja na ljude koji su slavu Sykie trajno ucrtali u istorijsku mapu Halkidikija.

SYKIA jedno od najstarijih sela Halkidikija pojavljuje se u dokumentima Svete Gore iz 14. veka pod nazivom LOGGOS, sedištem oblasti KAPETANIKIOU APRO koja je tada imala lokalnu upravu.

U Vizantijskom periodu područje Sykie pripadalo je Svetoj Gori, uglavnom manastiru MEGISTIS LAVRAS. U vreme turske vladavine slobodarski i nepokoriv duh ovog kraja imao je presudan doprinos u borbi protiv Turaka. Narod Sykie tradicionalno se vezuje za more, brodove pa su i mnogi pirati upravo odavde. 1821.god. oni su činili okosnicu snaga revolucije na Halkidikiju pod vođstvom Kapetana Hapsasa. Nakon ugušenja revolucije selo je iseljeno, a Turci su ga u potpunosti spalili. Stanovnici Sykie privremeno su raseljeni uglavnom na ostrvo Skopelos i mesto Atalanti.

TSAMIS KARATASIOS je 1854.god. pokrenuo sa meštanima Sykie uspešnu revoluciju čime je vladavina Turaka konačno završena. Mnoge makedonske bitke učinile su meštane Sykie prekaljenim borcima koji su istovremeno nastavili i piratske tradicije pljački i osvajanja.

Danas je SYKIA najveće selo Sitonije, a gostoljubljivost i prijaznost stanovništva neverovatna. Razlikuju se od ostalih meštana Halkidikija kako po akcentu tako i iskazanim osećanjima i drugačijem načinu plesanja Sirtakija. I dalje služe Svetoj Gori, a mnogi su svoju vezu sa morem nastavili na brodovima trgovačke mornarice.

SYKIA stari grad sačuvao je svoju formu iz 19.veka sa centralnom pozicijom crkve Ag.ATHANASIOU izgrađene 1819.god. a uništene 1821.godine, obnovljene pa ponovo spaljene 1854.god. u konačnom obračunu sa Turcima. 1861.god. upravo Tsamis Karatasios obezbedio je novac za njenu rekonstrukciju. 1903.god završena je i drvena tavanica koja i danas izgleda kao kada je postavljena. Zapadno od crkve smeštena je stara škola iz 1870.god. jedna od najstarijih građevina ove vrste na Halkidikiju. Nova škola izgrađena je 1920.god. istočno od crkve, a korišćen je granit uz izuzetnu veštinu njegove obrade.

U okruženju sela postoje ostaci crkve širine 18m, pretpostavlja se iz Vizantijskog perioda koja je zbog svojih dimenzija predstavlja važan spomenik istorije iako o ovoj građevini ne postoje nikakve informacije.

Stenovita planina KOUKOS dominira sa zapadne strane sela, a na njegovom vrhu je zamak još jedan važan spomenik prošlosti. Postoji staza kojom se za pola sata hoda po izuzetnom teškom terenu stiže na sam vrh. Svakog Juna u Sykii održava se festival Svete Trojice.

U samom mestu postoji nekoliko restorana, prodavnica, hotel, pošta, policijska stanica, lekarska i veterinarska ordinacija, apoteka, bankomat, taxi stanica. Specifična arhitektura Sykie uz sve izrečeno zaista čini ovo mesto riznicom i svedokom burne prošlosti ovog kraja.

SYKIA danas predstavlja administrativni centar Sitonije odnosno opštine TORONI.

Otkrivanjem Sykie moja saznanja o Sitoniji dobila su neke sasvim nove dimenzije, a mnoga pitanja odgovore. Preporučujem da Sykiu obiđete i otkrijete sva njena bogatstva sačuvana među sasvim običnim, ali ljudima velikog srca. Duh prošlosti i nekih nostalgičnih vremena usklađen sa modernim životnim stilom, izazov kojem se treba prepustiti.



Sykia - pogled na mesto sa uzvišenja kod crkve


Sykia - originalna arkitektura mesta


Sykia - karakteristične ulice mesta


Sykia - duh davno prošlih vremena na svakom koraku


Sykia - autentični stil arhitekture


Sykia - istorija sačuvana od zaborava


Sykia - taverna Teano






11051
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI NA SITONIJI - Post broj: # 1
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

METAGITSI - tradicija sačuvana od zaborava

Metagitsi - crkva Svete Petke Metagitsi - zvonik crkve Svete Petke Metagitsi - mesto tradicionalne arhitekture Metagitsi - tradicija sačuvana od zaborava Metagitsi - na nekih 52 km od Sartija Metagitsi - mesto sa mnogo dobrih taverni Metagitsi - prva zaustavna tačka duhovnog izleta


Selo METAGITSI nalazi se severno od mesta AGIOS NIKOLAOS na nadmorskoj visini od oko 150 m. Svoju autonomiju dobija 1920. godine, a pre toga selo je pripadalo opštini Ag. Nikolaos. Lokalno stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom, proizvodnjom maslinovog ulja, vina i tsipura.

Od mora je udaljen svega 4 km, a najbliže su mu plaže SALONIKOU i KROTIRI na delu obale koji još uvek administrativno pripada Sitoniji. Mesto je autentične arhitekture, a u selu se nalazi crkva Svete Petke. Poznato je po organizaciji raznih folklornih i kulturno umetničkih manifestacija među kojima je najpoznatiji tradicionalni KOURBANI.

Severoistočno od sela u brdima Marmarades nalaze se ostaci drevnog antičkog grada ASSA.

METAGITSI predstavlja prvu zaustavnu tačku "duhovnog izleta" koji uključuje obilazak crkvi i manastira na potezu Metagitsi - Gomati - Ierissos - Kakovo - Nea Roda - Ouranoupolis, a ovde se obilazi crkva Svete Petke. Naravno ne propušta se ni prilika da se napravi pauza u nekoj od mnogobrojnih taverni jer Metagitsi je poznat i po odličnoj jagnjetini.

Od Sartija je udaljen 52km ili nekih 1h i 20 minuta lagane vožnje.


Pozicija sela Metagitsi na Google mapi




11096
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI NA SITONIJI - Post broj: # 2
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

SARTI - BOGOJAVLJANJE - 6. januar 2015

Juče je u Sartiju obeleženo BOGOJAVLJANJE (Θεοφάνεια) s obzirom da Grci vreme računaju po gregorijanskom kalendaru. Kao i svake godine na delu plaže kod stena (VRAHAKIA) održano je takmičenje u plivanju za časni krst. Dan je bio sunčan ali vetrovit, a temperatura mora oko 13 °C.










11064
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI NA SITONIJI - Post broj: # 3
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

SARTI - 8. januar 2015.

Od jutros u Sartiju sneg , šetalište i plaža su se zabeleli, a nebo je nestvarno sivo, baš kao i opšta slika mesta koje će za nešto više od 100 dana biti potpuno izmenjena. Moj glas za sunce i boje koje Sarti čine neodoljivim!




 




11026
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI NA SITONIJI - Post broj: # 4
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

BERBA MASLINA

Leto je odavno prošlo, ostaju nam samo sećanja na trenutke provedene na Sitoniji, lepe slike koje smo zauvek sačuvali u našim sećanjima. Dosta je toga, a meni,  jedna od njih je i prodaja maslina ispred agencije na velikom parkingu. Neodoljiv miris, dileme oko izbora među desetak varijanti i ukus... uz giros pogotovo. Upravo ovih dana u toku je berba ovogodišnjeg roda, upravo ono što će nas pripremljeno sledeće sezone sačekati u Sartiju. Ima tu dosta posla tako da danas u okolini Ormilije odrađuje se prvi korak, berba.



 




11057
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI NA SITONIJI - Post broj: # 5
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

SARTI - BOGOJAVLJANJE - 6. januar 2016

Danas je u Sartiju obeleženo BOGOJAVLJANJE (Θεοφάνεια) s obzirom da Grci vreme računaju po gregorijanskom kalendaru. Na delu plaže ispred RELAX-a održano je tradicionalno takmičenje u plivanju za ÄŒasni krst. Dan je bio oblačan, a temperatura mora oko 14 °C ali to ni malo nije umanjilo značaj ovog događaja. U konkurenciji 10 odvažnih i hrabrih momaka pobednik je ovaj put bio Alex sin vlasnika Memphisa. ÄŒestitke za njega!












11096
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI NA SITONIJI - Post broj: # 6
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

SARTI - 19.januar 2016.

Danas, na Bogojavljanje po julianskom kalendaru, u Sartiju je pao sneg... beli pokrivač prekrio je mesto, plažu, okolna brda... slika koja se prilično razlikuje od onih na koje smo navikli...












11099
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI NA SITONIJI - Post broj: # 7
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

SARTI - BOGOJAVLJANJE - 6. januar 2017

Danas je u Sartiju obeleženo BOGOJAVLJANJE (Θεοφάνεια) i tradicionalno takmičenje u plivanju za ÄŒasni krst. Vremenski uslovi bili su identični kao i prošle godine, dan je bio oblačan, a uz talase temperatura mora oko 14 °C

















10949
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI NA SITONIJI - Post broj: # 8
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

7.januar 2017 - SNEG NA HALKIDIKIJU - i eto ponovo samo dan nakon Bogojavljanja zabeleo se Halkidiki, baš kao što se i očekivalo... U mestima uz more zabelelo se tek toliko da klinci naprave po koju grudvu, ali u mestima gore u brdima snega ima više...Tako je danas u Poligirosu i selu Paleohori dosta snega, baš zimske slike...











10997
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI NA SITONIJI - Post broj: # 9
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

SARTI - 9.januar 2017 - mesto pod snegom

Danas je napadao sneg u Sartiju, rekao bih najobimniji u poslednjih nekoliko godina. Temperatura vazduha je bila -2, a ulice su prekrivene snegom što je slika koja se nikako ne uklapa u letnje izdanje ovog mesta na koje smo svi navikli. Po prognozi ovo je vrh talasa zahlađenja koji bi od sutra trebao da jenjava. Meštani se greju. deca uživaju u grudvanju, a najvažnije je da MEMPHIS radi pa se večeras okupljamo tamo... Evo i fotografija iz današnjeg ledenog dana u Sartiju...























10914
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI NA SITONIJI - Post broj: # 10
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

NEOS MARMARAS - 9.januar 2017 - noć koja nam je poklonila Neos Marmaras u jednom sasvim drugačijem izdanju... 















10934
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI NA SITONIJI - Post broj: # 11
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

SARTI - 12.januar 2017 - upravo kako smo i predvideli vreme se u Sartiju prolepšalo, snega više nema, sunčano je, a temperatura je danas dostigla 8 stepeni, tuho je bez vetra pa nema ni talasa... jedino slika na Atos koji je i dalje prekriven snegom podseća na dane koji su iza nas...






10898
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI NA SITONIJI - Post broj: # 12
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

25. MART - DAN NEZAVISNOSTI GRÄŒKE

Na današnji dan 1821. godine Grci su na Peloponezu započeli ustanak protiv Turaka koji je nakon 12 godina završen priznavanjem nezavisnosti Grčke. Upravo zato ovaj dan slavi se kao DAN NEZAVISNOSTI i oslobođenja koji se u svim delovima Grčke obeležava svečano uz veliki broj manifestacija, polaganja venaca na spomenike, tradicionalnom paradom - defileom učenika srednjih škola, brojnim predavanjima i konferencijama na fakultetima širom zemlje, predstavama i koncertima.

Svečano je danas bilo i u Sartiju gde su učenici osnovne škole obučeni u tradicionalne nošnje defilovali kroz mesto. Ni kiša ni loše vreme danas nisu bile prepreka da dan protekne svečano i u bojama zastave Grčke.

25. mart

25. mart

25. mart

25. mart

25. mart




10676
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI NA SITONIJI - Post broj: # 13
idi na dno idi na vrh
tema: Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI NA SITONIJI
Sitonija idi na index tema
strana 1 od 1

Broj korisnika foruma: članovi: 1456
administratori foruma: sitonijanadlanu thalassa


copyright by sitonijanadlanu/forum 2012-2024 / powered by sitonijanadlanu.com