Prijava!
Korisnički ID:
Sitonija
tema: Opšta diskusija - Zanimljivosti - ISTORIJAT SARTIJA
strana 1 od 1
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

SARTI - ISTORIJAT

Najviše informacija o istorijatu Sartija vezuje se za 1922. godinu kada su izbeglice iz Male Azije sa područja grada Afisia kroz veliki egzodus došli na ovo područje. Naime tada je bi rat u Turskoj i narod grčkog porekla bio je primoran da napusti svoje domove. Koristeći trošne brodiće (Tsantala) stigli su morskim putem na područje Halkidikija i tu započeli svoj novi život.

Izgradnja prvih kuća započeta je na području današnjeg centralnog trga i upravo odatle započelo je širenje sela. Severni deo današnjeg Sartija bio je i pristanište za brodiće tako da je sve započeto upravo tu gde se danas nalaze taverna TA VRAHAKIA i kuća na samoj plaži LADARIO.

Ove zime na samoj obali u delu uz vidikovac sa kapelicom i stepenište koje vodi do male luke iz koje počinju izleti brodom iz Sartija započelo se sa iskopavanjem radi izrade temelja za novi hotel. Međutim naišlo se na ostatke objekta za koji se isprva mislilo da potiče iz period dvadesetih godina prošlog veka. Međutim nakon ozbiljnije ekspertize došlo se do zaključka da je u pitanju mnogo stariji objekat, možda čak iz period 3-4. veka pre nove ere.

Evo i par fotografija sa tog lokaliteta:







I eto nama novih saznanja o nečemu što smo mislili da je poznata stvar, naime Sarti ima i svoje priče iz perioda antike koje tek treba da budu ispričane i pojašnjene. Za početak mali 100-godišnji time laps dela Sartija o kojem upravo pričamo.





a onda ćemo pozvati u pomoć i naše drage prijatelje iz SARTI-CHALKIDIKI organizacije koji imaju neka saznanja koja će i nama pomoći da prodremo u neka davno prošla vremena i saznamo još detalja o mestu koje sada uživamo.




10899
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ISTORIJAT SARTIJA - Post broj: # 1
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

SARTI U ANTIÄŒKO VREME

U davna antička vremena kada su Bogovi stvarali ove prelepe predele intrige i strasti su obeležavale istoriju i mitologiju. Siton koji je odbio da uda svoju ćerku Palini o pobio sve njene prosce, Jerastos, Migdonov sin koji je u Partenonu zarobio svoje ćerke, a nekako u to vreme stanovnici Halkidikija odlučili su da izgrade jedan od njihovih novih gradova. Bilo je to u 8. veku pne i tada je na istočnoj obali Sitonije nastao Sarti koji je dobio ime po svom kralju Sartiosu. Pred kraj 5. veka pne Sarti postaje jedan od važnijih gradova Lige Halkidikija koja je tada brojila čak 32 grada.

Liga Halkidikija bila je pod vođstvom Olintosa, a ova zajednica biva uništena od strane Spartanaca 379. godine pne. Uskoro dolazi do stvaranja novog saveza koji je bio na strani Sparte zbog čega kralj Filip Makedonski ove gradove optužuje za izdaju i uništava ih 348. godine pne. Tada dolazi i do velikog raseljavanja stanovništva sa ovih područja.

Antički pisac Herodot navodi Sarti kao mesto kroz koje je prošao i persisjki car Kserks, Darijev sin tokom vojnog pohoda na grčke gradove u 5. veku pne.

U 14. veku ponovo se pojavljuju selo u ovoj oblasti pod nazivom Sartis koje je bilo posed metoha manastira Ksiropotamu sa Svete gore. 







Inače ostaci ovog metoha postoje i danas i do njih se dolazi zemljanim putem koji vodi u unutrašnjost poluostrva u visini današnjeg ulaza C u Sarti, to je suprotno od ulice koja vodi ka hotelu Sarti Inn.

I konačno dolazimo do 1922. godine kada nastaju temelji današnjeg Sartija dolaskom izbeglica sa područja Male Azije u Turskoj, tačnije grada Afisija odnosno Avsa u Mramornom moru. 18.oktobra 1922 započet je veliki egzodus grka iz Turske koji nakon dugog i teškog puta morem stižu na ovo područje i tu započinju novi život.

Tada je nastalo ukupno 27 novih sela koja naeljavaju izbeglice iz Turske. Prva zaustavna tačka izbeglica bio je Lavri na Atici, a kada sus tigli ovde isprva su bili smešteni u zgradama metoha manastira Ksiropotamu gde su se skoro dve godine borili sa glađu i bolestima, najčešće malarijom.

Ubrzo izgrađuju i prve kuće na obali, domove za njih same ali i njihove snove za život u slobodi. Za par decenija pretvorili su negostoljubljivu ali istovremeno očaravajuću prirodu u jedno živopisno ribarsko mestašce koje godinama kasnije prerasta u svaremenu turističku destinaciju kakvim Sarti danas poznajemo.

 



Verujem da je sada priča o Sartiju dosta jasnija i da ćemo u vremenu koje je pred nama otkriti još detalja koje će slagalicu o istoriji ovog mesta sklopiti na što bolji i realniji način. 

Posebnu zahvalnost upućujem dragim prijateljima sa portala SARTI-CHALKIDIKI koji su nam ustupili ove činjenice i fotografije. Link na kojem možete pročitati i ostale priloge je:

SARTI-CHALKIDIKI PORTAL




11000
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ISTORIJAT SARTIJA - Post broj: # 2
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

SARTI - 1969, godine - a ovako je Sarti izgledao pre skoro 50 godina...

 




10769
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ISTORIJAT SARTIJA - Post broj: # 3
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

SARTI VREMEPLOV

sarti old

sarti old

sarti old

sarti old

sarti old

sarti old

sarti old

sarti old




10693
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ISTORIJAT SARTIJA - Post broj: # 4
idi na dno idi na vrh
tema: Opšta diskusija - Zanimljivosti - ISTORIJAT SARTIJA
Sitonija idi na index tema
strana 1 od 1

Broj korisnika foruma: članovi: 1456
administratori foruma: sitonijanadlanu thalassa


copyright by sitonijanadlanu/forum 2012-2024 / powered by sitonijanadlanu.com