Prijava!
Korisnički ID:
Sitonija
tema: Put do Sitonije - Granični prelazi - DOJRAN
strana 1 od 1
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

S obzirom na sve veću popularnost graničnog prelaza DOJRAN između Republike Makedonije i Grčke u poslednje vreme veliki broj putnika za Grčku koristi ovo mesto za odmor ili prenoćište.

Mesto sa preporukom je kompleks apartmana DAN-DAR smešten u Novom Dojranu gde se pod izuzetno povoljnim uslovima može predahnuti na putu ka Sitoniji. Za sve one koji planiraju eventualno duže zadržavanje ili noćenje možda će od koristi biti informacija da je u izgradnji i treći objekat tako da će ponuda smeštaja biti dodatno proširena.

Evo slike sa lica mesta od 25. septembra 2011. godine kada sam ovuda prolazio na putu ka Halkidikiju.





11198
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Put do Sitonije - Granični prelazi - DOJRAN - Post broj: # 1
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

Do graničnog prelaza DOJRAN-DOIRANI dolazi se tako što se sa auto puta SKOPJE-GEVGELIJA treba isključiti na odvajanju za VALANDOVO i STRUMICU kod sela UDOVO. Koordinate ove raskrsnice su GPS(N41.3411941/E22.4438171). Ovde treba skrenuti desno pa podvožnjakom ispod auto puta opet desno ka VALANDOVU. Odavde ima još oko 35km do DOJRANA.

Nakon 10-tak minuta vožnje nailazi se prvo na mesto VALANDOVO, a 3,5km kasnije i na odvajanje za DOJRAN. Orjentir za ovu raskrsnicu može vam biti Grčki memorijalni kompleks iz rata 1918 koji vam ostaje sa leve strane tačno kod opisanog skretanja, a koordinate ovog mesta su GPS(N41.3168487/E22.5856494). Dakle, ovde desno i samo pravo, slede NOVI DOJRAN pa STARI DOJRAN i sam granični prelaz.

Isključenje sa auto puta SKOPJE-GEVGELIJA

Skretanje desno za VALANDOVO

Put za VALANDOVO i DOJRAN

VALANDOVO centar mesta

Grčki memorijalni kompleks

Skretanje za DOJRAN

Put za DOJRAN




11242
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Put do Sitonije - Granični prelazi - DOJRAN - Post broj: # 2
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

Na putu ka granici prvo nailazi mesto NOVI DOJRAN gde postoji veliki broj kvalitetnih mesta za odmor ili prenoćište. Proverena mesta su MOTEL ISTATOV i kompleks apartmana DAN-DAR. Neposredno nakon DAN-DAR-a nalazi se i benzinska pumpa MAK PETROL poslednja u Republici Makedoniji. Pumpa se nalazi na samom putu na GPS(N41.2240066/E22.7007126) telefon pumpe je  034-227-540, a u ponudi ima bezolovni benzin od 95 i 98 oktana, eurodizel i biodizel. Primaju kartice VISA i MASTER,  a radno vreme pumpe je od 6-22h. Nažalost nemaju LPG pa svi koji koriste gas trebaju da ga dopune na prethodnoj MAK PETROL pumpi u VALANDOVU. Ova pumpa radi non-stop 0-24h, a telefon je  034-383-980, odnosno +389/34-383-980 ukoliko zovete iz rominga.

U nastavku puta slede STARI DOJRAN, mestašce gde postoji dobar izbor prodavnica, restorana, kafea, a tu je i zelena pijaca, kao i uređeno šetalište i kupalište uz samo jezero.  Uskoro sledi granični prelaz STARI DOJRAN koji radi non-stop i free shop sa desne strane odmah po izlasku iz Republike Makedonije. Nakon par stotina "ničije zemlje" nailazimo i na prelaz DOIRANI gde najčešće bez ikakvih zadržavanja ulazimo u Grčku. Osobenost ovog prelaza je da morate izaći iz vozila da bi obavili pasošku kontrolu. Granične formalnosti završavaju se brzo i bez čekanja čak i u terminima vrha sezone s obzirom na slabu opterećenost ovog prelaza.

Ulazak u mesto Novi Dojran

Mak Petrol pumpa Novi Dojran

Ulazak u mesto Stari Dojran

Granični prelaz Stari Dojran - Mk

Free shop Doirani - Gr

Granični prelaz Doirani - Gr



Komentari:

pajamen
kada ce nastavak price...od grcke granice pa nadalje....?
napisano: 2012-02-22 16:44:37
sitonija
Ovih dana prvo izveštaj sa Sajma turizma gde će Sitonija biti prezentovana sa mnogim novitetima i mogućnostima, a onda i opis dela puta DOIRANI-THESSALONIKI uz precizna uputstva za najjednostavnije uključenje na Ring Road i dalje ka mestu NEA MOUDANIA odnosno magistrali koja vodi do Sitonije!
napisano: 2019-02-05 21:34:14

11311
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Put do Sitonije - Granični prelazi - DOJRAN - Post broj: # 3
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

DEO PUTA DOIRANI-THESSALONIKI (part 1)

Nakon prelaska granice nastavljamo putem kraj Dojranskog jezera i nakon par stotina metara puta kod hotela DOVIROS prema znaku za KILKIS skrećemo desno. Ovo je ujedno i pravac za Solun (THESSSALONIKI). Ovaj deo puta je nešto lošiji, prelazi se i pruga pa je potrebno voziti pažljivije.

Tri kilometra kasnije nailazimo na još jednu raskrsnicu kod mesta DROSATO gde je desno skretanje za Solun do kojeg ima još 67km. Inače ovo je mesto gde se priključuje i put koji dolazi iz pravca graničnog prelaza PROMAHONAS ukoliko ste u Grčku krenuli preko Bugarske.

Skrećemo desno i dosta boljim, ali sada magistralnim putem nastavljamo dalje kraj vetrenjača koje nam ostaju sa desne strane. Nakon nekih 15-tak kilometra počinje autoput sa odvojenim trakama i ostatak puta predstavlja pravo zadovoljstvo.

Treba napomenuti da put prolazi kraj mesta METALLIKO i KILKIS u koji se ustvari ni ne ulazi već drži pravac koji vodi ka Solunu. Slede GALLIKOS pa NEA SANTA kod koje ima mala mahinacija na putu, ali o ovom delu u sledećem nastavku.



prvo skretanje desno za Kilkis i Solun (15h36min)


drugo skretanje desno za Kilkis i Solun (15h39min)


magistralni put ka Solunu kraj vetrenjača (15h42min)


autoput ka Solunu (15h58min)


približavanje skretanju kod Nea Sante (16h05min)






11299
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Put do Sitonije - Granični prelazi - DOJRAN - Post broj: # 4
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

DEO PUTA DOIRANI-THESSALONIKI (part 2)


Skretanje levo kod mesta Nea Santa (16h05min)

Neposredno kod odvajanja za mesto NEA SANTA nailazimo na deo puta koji pomalo zbunjuje, ali ukoliko se poštuje postavljena signalizacija zaista nema nikakvih problema. Naime na ovom mestu put koji nastavlja ka Solunu skreće oštro levo i prolazeći kraj fabrike nameštaja TORRE ubrzo dolazi do raskrsnice kojom se  uključuje na put koji iz pravca KILKISA vodi ka THESSALNIKI-ju. Na ovom mestu GPS malo luduje ali vrlo brzo Nevena će se umiriti i prestati sa rekalkulacijama rute.

Ovde, naravno prema znaku skrećemo desno i ponovo smo na odličnom putu i sve bliži Solunu. Od ovog mesta ima još 28km do centra Soluna, a dosta manje do mesta gde ćemo se priključiti na RING ROAD obilaznicu oko grada kojom na najbolji način hvatamo pravac ka HALKIDIKIJU.

Nakon 10-tak minuta vožnje nailazimo na raskrsnicu regulisanu semaforom i skretanja za mesta DRYMOS (levo) i LITI (desno) a kilometar kasnije i sledeću SERRES (levo) i ponovo LITI (desno).

Na ovom mestu moguće je skrenuti desno (na semaforu) i preko mesta LITI uhvatiti pravac ka Solunu, ali mnogo bolja opcija je da se nastavi pravo prateći ZELENI putokaz za THESSALONIKI kako bi se što pre uključili na autoput EGNATIA ODOS i dosta brže i lakše domogli Soluna.

Ovaj mudar potez  nepuna 2 minuta kasnije dovodi nas na savršeni asfalt autoputa EGNATIA ODOS odakle dozvoljenom brzinom od 130km/h idemo ka Solunu. Nemojte se začuditi ukoliko vas, često sa obe strane  pretiču vozila grčkih tablica jer Grci vrlo žustro i brzo voze ne hajući za ograničenja, ali i vrlo kolegijalno pa je vožnja u njihovom društvu izuzetno prijatna. Ovaj detalj treba imati u vidu kako bi blagovremeno planirali prestrojavanja odnosno isključenja na željenim mestima. Druga opcija je nervoza, gubljenje vremena i mnogo beskorisno pređenih kilometara što svakako treba izbeći.

Dakle pred nama je Solun, a u sledećem nastavku detalji vezani za RING ROAD  i izlazak na put koji vodi u pravcu mesta NEA MOUDANIA. 



Deo puta kraj fabrike Torre (16h06min)


Uključenje na put Kilkis-Thessaloniki (16h06min)


Raskrsnica Drymos - Liti (16h15min)


Raskrsnica Serres - Liti (16h16min)


Put ka autoputu Egnatia Odos (16h17min)


Uključenje na autoput Egnatia Odos (16h18min)






11138
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Put do Sitonije - Granični prelazi - DOJRAN - Post broj: # 5
idi na dno idi na vrh
autor
MarijaM
grupa: user
broj postova: 1
reputacija: 1

Poštovani,
kada ćete postaviti nastavak puta od Dojrana do Sitonije.




11090
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Put do Sitonije - Granični prelazi - DOJRAN - Post broj: # 6
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

THESSALONIKI - deonica puta EGNATIA ODOS - RING ROAD


Odmah nakon uključenja na autoput EGNATIA ODOS sledi uspon (slika 1) koji vodi ka Solunu. Uskoro nailaze pouzdani reperi, cementara TITAN koja vam ostaje sa leve strane (slika 2) odnosno fabrike nameštaja KYRTSOS i VERVERIDIS koje su sa desne strane puta, a ovde je i znak (slika 3) koji govori da za HALKIDIKI još treba nastaviti pravo. Na ovom mestu odvajaju se desno prema putokazu EDESSA svi oni koji idu put EVZONIJA, a vraćaju se iz prvaca ASPROVALTE odnosno KAVALE i THASSOSA. Na istom odvajanju prema putokazu ATHINA isključuju se desno oni koji dolaze iz pravca Dojrana, a nastavljaju dalje EGNATIOM put jonskog mora, KRFA, PARGE odnosno LEFKADE.

Mi nastavljamo pravo i prema sledećem znaku (slika 4) odvajamo desno za HALKIDIKI. Uskoro, na samom skretanju nailazi još jedan znak, strelica sa natpisom HALKIDIKI (slika 4) koja govori da smo na pravom putu. Naravno ne treba posebno naglašavati da se na vreme prestrojite kako ne bi promašili ovo isključenje jer grci voze vrlo brzo uz preticanja sa obe strane.

Na ovom mestu isključujemo se sa EGNATIE i kod mesta EFKARPIA (slika 6) uključujemo na RING ROAD zaobilaznicu oko Soluna. Ovo je ujedno i mesto gde se na RING ROAD uključuju i oni koji dolaze iz pravca prelaza EVZONI/BOGORODICA


 

Uspon na domak Soluna (Thessaloniki) - (slika 1)


Thessaloniki - cementara Titan sa leve strane - (slika 2)


Putokaz kod cementare Titan - Halkidiki pravo - (slika 3)


Putokaz za odvajanje desno za Halkidiki - (slika 4)


Silazak sa auto puta Egnatia Odos - (slika 5)


Uključenje na zaobilaznicu Ring Road kod Efkarpije - (slika 6)





11113
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Put do Sitonije - Granični prelazi - DOJRAN - Post broj: # 7
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

THESSALONIKI - RING ROAD - deonica puta EFKARPIA - KALAMARIA

Nakon uključenja kod EFKARPIJE na  RING ROAD (mapa), zaobilaznicu oko Soluna nastavljamo dalje dobrim putem (slika 1). I ovde se brzo vozi, a postoje i informacioni paneli koji daju sve potrebne informacije o opterećenosti puta kao i korekcije brzine kretanja kako bi protok saobraćaja bio što bolji. Vožnja ovim delom predstavlja pravo zadovoljstvo, a pogled na Solun (Thessaloniki) sa naše desne strane je veličanstven.

Uskoro sledi i odvajanje za poznati akvapark WATERLAND (slika 2), a ubrzo i KALAMARIA mesto gde treba malo obratiti pažnju na znakove i signalizaciju. Prema znaku (slika 3) odvajamo se desno kako bi nastavili put HALKIDIKIJA, a onda sledi još jedan znak (slika 4) koji potvrđuje prethodnu manipulaciju. Odvajamo se desno i ubrzo nailazimo na znak gde treba biti naročito pažljiv. Naime prema znaku (slika 5) jasno se vidi da nakon odvajanja desno treba zadržati levi pravac koji vodi ka HALKIDIKIJU i aerodromu MAKEDONIA. Desni krak vraća vas ponovo u Solun, a to bi na ovom mestu bila velika greška s obzirom da bi izgubili silno vreme kako bi se ponovo vratili na željeni put. O kilometrima da ne govorim. Dakle, na ovom mestu NE pravo ka KALAMARIJI, NE desno pa desno ka SOLUNU, nego desno pa levo prema putokazu HALKIDIKI/ AIRPORT MAKEDONIA.

Sledi spuštanje i velika krivina u levo, podvožnjak ispod puta za KALAMARIJU sa kojeg ste se isključili i sa vaše desne strane ugledaćete shoping centar CARREFOUR, pouzdan reper da ste na pravom putu i sve bliži Sitoniji. U nastavku puta pratite putokaze za mesto NEA MOUDANIA, a to za sada znači samo pravo, naravno i dalje odličnim putem sa fizički odvojenim trakama i dobrim uslovima za brzu vožnju.

Usput prolazimo kraj odvajanja za solunski aerodrom AIRPORT MAKEDONIA (slika 6) i prema potpuno razumljivom putokazu nastavljamo pravo prema mestu NEA MOUDANIA.


 

Ring road - deonica puta Efkarpia-Kalamaria - (mapa)


Ring Road - obilaznica oko Soluna (Thessaloniki) - (slika 1)


Ring Road - odvajanje za Waterland (Thessaloniki) - (slika 2)


Ring Road - odvajanje kod Kalamarije - (slika 3)


Ring Road - skretanje za Halkidiki desno - (slika 4)


Ring Road - desno pa krivina levo kod Carrefour-a - (slika 5)


Ring Road - odvajanje za aerodrom, Nea Moudania pravo - (slika 6)





11137
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Put do Sitonije - Granični prelazi - DOJRAN - Post broj: # 8
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

NEA MOUDANIA - početak magistrale ka Sitoniji!

Deonica puta od Soluna (Thessaloniki) do NEA MOUDANIE (mapa) je vrlo jednostavna i ovde nema nikakvih nejasnoća. Ide se samo pravo, nema nijednog skretanja, a put je odličan sa po tri trake u svakom od dva fizički odvojena pravca. Dobrim delom paralelno auto putu ide i lokalni put koji vodi do mnogih fabrika industrijske zone koja postoji na ovom području. Kao i do sada Grci ovde voze vrlo energično i brzo pa je potrebno uhvatiti ritam, a uz to obratiti pažnju i na semafore koji se sve češće pojavljuju na mestu ukrštanja puta sa putevima koji vode ka mestima uz put. Na strani uz more to su mesta NEA KALIKRATHIA, NEA PLAGIA, FLOGITA, DIONISOS BEACH.

I na kraju NEA MOUDANIA mesto gde se definitivno rastajemo od onih koji nastavlju put KASSANDRE i poznatog bermudskog trougla POLIHRONO-HANIOTI-PEFKOHORI. Svi oni u ovom slučaju nastavljaju pravo, a mi se prema razumljivom znaku (slika 1) isključujemo desno. Uskoro sledi još jedan znak (slika 2) koji potvrđuje prethodni, doduše malo zaklonjen tujama i nepogrešivi orjentir odvajanja za Sitoniju auto servis EXPRESS SERVICE (slika 3).

Prolazimo ispod podvožnjaka i prema znaku (slika 4) skrećemo desno i uključujemo na podvožnjak ispod kojeg smo upravo prošli. Sledi još jedno skretanje desno i sada smo na magistrali koja vodi ka Sitoniji. Nakon nepunih 800m nailazimo na prvu pumpu od dve na kojoj se može kupiti LPG (TNG) u ovom slučaju žuto plavi KAOIL (slika 5). 


 

Odvajanje kod mesta Nea Moudania - (slika 1)


Skretanje desno za Sitoniju, Nea Moudaniu i Polygyros - (slika 2)


Orjentir za skretanje - Express Service i nadvožnjak - (slika 3)


Mesto isključenja desno - (slika 4)


Kaoil pumpa prva na magistrali ka Sitoniji - ima LPG - (slika 5)





11167
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Put do Sitonije - Granični prelazi - DOJRAN - Post broj: # 9
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

ZIMA I NA DOJRANU - ovih dana smrzlo je i u mnogim delovima Makedonije, jezero Dojran potpuno je zaleđeno, a svedoci smo slika koje uopšte ne liče na one uobičajene letnje, kada ovuda prolazimo ka odredištima u Grčkoj. Veliko hvala Goce Tasevski za prelepe fotografije koje su zabeležile u vremenu ove prelepe trenutke.

Dojran 


Dojran


Dojran




11041
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Put do Sitonije - Granični prelazi - DOJRAN - Post broj: # 10
idi na dno idi na vrh
tema: Put do Sitonije - Granični prelazi - DOJRAN
Sitonija idi na index tema
strana 1 od 1

Broj korisnika foruma: članovi: 1456
administratori foruma: sitonijanadlanu thalassa


copyright by sitonijanadlanu/forum 2012-2024 / powered by sitonijanadlanu.com