Prijava!
Korisnički ID:
Sitonija
tema: Put do Sitonije - Makedonija - ATRAKCIJE U MAKEDONIJI
strana 1 od 1
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

KOKINO - Megalitska opservatorija



Kokino - megalitska opservatorija

KOKINO je značajno drevno arheološko nalazište i megalitska opservatorija, koja se nalazi u severoistočnoj Makedoniji, oko 30 km od grada Kumanova, u blizini sela STARO NAGORIÄŒANE. Otkrio ga je 2001. godine arheolog Jovica Stankovski. Nalazište je nazvano po obližnjem selu KOKINO, a nalazi se na nadmorskoj visini od 1030 metara na vrhu Tatićev Kamen. Veoma je čudnog oblika i zauzima površinu prečnika od 100 metara. 

Istorijski i arheološki podaci potvrdjuju da je dolina reke Pčinje prirodni put kretanja ljudi kroz centralni deo Balkanskog poluostrva, kao i tok ratnih pohoda u pravcu sever-jug.

Nalazište Kokino je staro više od 3800 godina. Najstariji arheološki nalazi potiču iz gvozdenog doba, oko 7. veka pre nove ere, a najbrojniji nalazi su iz srednjeg bronzanog doba. To su uglavnom keramički predmeti, kameni mlinovi i nekoliko kalupa i kamenih stolica (prestola) što predstavlja najvažnije otkriće na ovom nalazištu. Prestoli  su okrenuti prema istočnom horizontu i sadrže posebne kamene žigove kojima se pratilo pomeranje sunca i meseca na istočnom horizontu. Otkriveno je da je nalazište tokom čitavog drugog milenijuma pre nove ere korišćeno kao opservatorija što potvrdjuje vrlo visok nivo kulturnog razvitka i društvene organizacije stanovnika koji su je koristili.

Kokino je deo grupe 10 hramova koji su otkriveni u planinskim vencima kumanovsko-kratovskog regiona, koji potiču iz 20. do 18. veka pre nove ere. Ukoliko Kokino bude označeno kao drevna civilizacija, to bi bila najstarija civilizacija Balkana. 

Kokino megalitsku opservatoriju je 2005. godine NASA u svom projektu "vanvremensko znanje" uvrstila medju značajna svetska nalazišta. To je doprinelo da Kokino postane deo drevnih opservatorija poput Stonehendge-a u Velikoj Britaniji, Abu Simbela u Egiptu i Angkor Vata u Kambodzi. Megalitska opservatorija Kokino predložena je i za listu UNESCO svetskog nasleđa.

Inače ovaj zanimljiv lokalitet nalazi se uz put koji vodi od graničnog prelaza PROHOR PÄŒINJSKI preko mesta PELINCE i STARO NAGORIÄŒANE ka KUMANOVU. Dakle ukoliko koristite ovaj alternativni prelaz između Srbije i Makedonije imate jedinstvenu priliku da se upoznate sa tragovima jedne drevne i očigledno vrlo napredne civilizacije.



Kokino - megalitska opservatorija - Makedonija


Kokino - megalitska opservatorija - Makedonija


Kokino - megalitska opservatorija - Makedonija


Kokino - megalitska opservatorija - Makedonija


Kokino - megalitska opservatorija






10954
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Put do Sitonije - Makedonija - ATRAKCIJE U MAKEDONIJI - Post broj: # 1
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

STOBI - na raskršćima prošlosti!



Stobi - drevni antički grad - Makedonija

Drevni grad STOBI leži u plodnoj tikveškoj dolini, 15 km od Kavadaraca, na samo par stotina metara od autoputa, koji danas povezuje Makedoniju sa Grčkom. Nalazi se na mestu gde se Crna Reka (Erigon) spaja za Vardarom (Axiosom).

Stobi je osnovan na nekadašnjem glavnom putu izmedju Dunava i Egejskog mora, što ga je činilo strateški važnim kako za trgovinu tako i za ratovanje. Ovo raskršće drevnih naroda je ostavilo bogatu istorijsku i kulturnu riznicu, sa antičkim pozorištima, ostacima palata, svetlim mozaicima i religioznim svedočanstvima, koji su danas na raspolaganju posetiocima.

Kao STOBI, grad se prvi put pominje u zapisima iz 2. veka p.n.e. Arheolozi pak veruju da je grad Stobi bio naseljen bar 400 godina ranije. Grad Stobi je postao bogat i napredan grad zahvaljujući položaju na raskrsnici važnih trgovačkih puteva. Doživeo je svoj vrhunac u periodu od 3. do 4. veka n.e. Krajem 5 ili početkom 6 veka postaje sedište provincije Macedonia Secunda. Bio je sedište episkopa i grad iz kojeg je Teodosije I 388. doneo godine zakon protiv sektaštva. 518. godine prema Prokopiju Stobi je stradao od jakog zemljotresa.

Arheološko nalazište Stobi, koje se nalazi samo 3 km od izlaza Gradsko sa autoputa E-75, nudi dalekosežan pogled na centralnu makedonsku ravnicu i obuhvata gradjevine poput amfiteatra iz 2. veka, Teodosijevu palatu, ranohrišćanske ostatke sa širokim podovima ukrašenim predivnim mozaicima.

Na lokalitetu su otkriveni ostaci zgrada koje datiraju iz perioda od 4. do 6. veka (osim pozorišta). Ovaj period karakteriše korišćenje građevinskog i dekorativnog materijala iz predhodnih perioda. Konstatovani su kapiteli korintskog stila, među kojima posebnu grupu čine 2 kapitela sa akantusovim lišćem i 3 sa neobičnim biljnim ornamentom koji je u sekundarnoj upotrebi nađen u atrijumu Sinagoge. Otkrivene su i 4 ranohrišćanske bazilike kao i ostaci čak 7 palata. Na lokalitetu je otkriveno i 18 podnih mozaika.

Ovaj izuzetni arheološki lokalitet nalazi se na koordinatama GPS(N41.5506286/E21.9727993) 

Inače 5km severoistočno odavde nalazi se i VINARIJA STOBI na severnom obodu mesta GRADSKO kod odvajanja za selo ULANCI. Tikveško vinogorje zauzima oko 12000 hektara zemljišta i predstavlja 1/3 ukupne makedonske proizvodnje vina. Savršena klimatska karakteristika, veliki broj sunčanih dana čine ovo područje najpogodnijim za sazrevanje kvalitetnog grožđa. Najpoznatije sorte su Vranec koji čini 50% tikveškog vinogorja, slede Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat, Riesling, Traminec. Kapacitet vinarije je 4,5 miliona litara od kojih je 1,2 miliona predviđeno za proces fermentacije. 

Novi barrique podrum vinarije STOBI svečano je otvoren 15. oktobra 2011.  Kapacitet ovog dela vinarije, gde vina odležavaju u specijalno osvetljenim i klimatizovanim prostorijama, iznosi 300.000 litara. Ovo je još jedna potvrda velikih ambicija mlade vinarije u čiju je izgradnju vlasnik Minčo Jordanov do sada uložio čak 20 miliona evra.

Dakle na području današnjeg mesta GRADSKO postoje najmanje dva ozbiljna razloga za zadržavanje,  neprocenjiva saznanja i spoznaje raskršća daleke prošlosti grada STOBI i spoja tradicije i modernih tehnologija koje za krajnji cilj imaju proizvodnju vrhunskih vina ovog kraja.



Stobi - baptisterijum


Stobi - savršeno očuvan podni mozaik


Stobi - ostaci naprednog antičkog grada


Stobi - mapa lokaliteta


Vinarija Stobi u mestu Gradsko - Tikveško vinogorje - Makedonija






10988
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Put do Sitonije - Makedonija - ATRAKCIJE U MAKEDONIJI - Post broj: # 2
idi na dno idi na vrh
tema: Put do Sitonije - Makedonija - ATRAKCIJE U MAKEDONIJI
Sitonija idi na index tema
strana 1 od 1

Broj korisnika foruma: članovi: 1456
administratori foruma: sitonijanadlanu thalassa


copyright by sitonijanadlanu/forum 2012-2024 / powered by sitonijanadlanu.com