Prijava!
Korisnički ID:
Sitonija
tema: Opšta diskusija - Izleti i obilasci - ATOS - SVETA GORA
strana 1 od 1
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

ATOS - krstarenje zapadnom stranom

SVETA GORA (ATOS) predstavlja centar pravoslavnog sveta i nalazi se na istoimenom poluostrvu najistočnijem od tri Halkidikija. Atos je danas sedište 20 pravoslavnih manastira i predstavlja autonomnu državu pod grčkim suverenitetom. Na Svetoj gori žive samo monasi, danas ih ima oko 2000, a ženama je potpuno zabranjen pristup. Po legendi kada je Bogorodica plovila iz Jope za Kipar oluja je skrenula brod sa kursa i bili su prinuđeni da se ovde usidre. Bogorodica je toliko bila oduševljena lepotom prizora koji je ugledala pa je zamolila Isusa Hrista da ovo područje pretvori u njene vrtove. 

Sveta gora je kao manastirska država formalno osnovana 963. godine kada je monah Atanasije osnovao manastir Velika Lavra koji je i danas najveći i njaznačajniji manastir na Atosu. Manasir je uživao zaštitu vizantisjkog cara tokom sledećih vekova pa je njegovo bogatstvo i imanje neprekidno raslo. ÄŒetvrti krstaški rat s početka 13. veka doveo je nove katoličke gospodare koji su se ovde zadržali sve do obnove Vizantijskog carstva. Kada je Vizantija propala u 15. veku vlast nad Svetom gorom preuzelo je Osmansko carstvo. Osmanlije su uvele velike namete manastirima ali su ih ipak ostavljali na miru, međutim smanjivao se broj monaha. U 19. veku Sveta gora ponovo oživljava zahvaljujući poklonima i dolasku monaha iz pravoslavnih zemalja kao što su Rusija, Bugarska, Rumunija i Srbija, svaka od država preuzela je staranje nad pojedinim manastirima. Godine 1912. za vreme Prvog balkanskog rata Turci su proterani i nakon kratkog sukoba između Grčke i Rusije oko suvereniteta poluostrvo je formalno došlo pod grčku vlast posle Drugog svetskog rata.

Prema grčkom ustavu Atos je politička samouprava 20 manastira koji čine svetu zajednicu, a glavni i administrativni centar je Kareja, ujedno i sedište guvernera kao predsatvnika grčke vlasti. Pored 20 manastira postoji i 12 skitova, manjih monaških zajednica kao i veliki broj usamljenih monaških kelija. Sve osobe žive monaškim životom, a svetovnjaci mogu da posete ovo područje samo uz posebnu dozvolu (diamonitirion). Ženama je pristup u potpunosti zabranjen.

Manastiri na Atosu poseduju bogate riznice neprocenjivog srednjevekovnog umetničkog blaga, uključujući ikone, liturgijske odežde, krstove, putire, carske hrisovulje, svete mošti...

Izlet ATOS-KRSTARENJE zapadnom stranom prilika je da uživo videte ovo izuzetno mesto jedinstveno na svetu. Izlet kreće iz Sartija, brodom koji ne prilazi bliže od 800m obali tako da je prema pravilima monaške države pristup dozvoljen i ženama. U toku puta od Sartija do Atosa (nekih 25 km) vodič će vas upoznati sa istorijatom i osobenostima monaške države Atos, a kada brod priđe podnožju velelepne planine Atos (2033m) prvo što se ugleda su dva skita, Skit Svete Ane i Novi Skit (Skit Svetog Pavla), ovde brod okreće u levo i nastavlja plovidbu duž zapadne obale poluostrva. U nastavku slede Manastir Svetog Pavla, Manastir Dionision, Manastir Grigorion, Manastir Simono Petra. Zatim se nailazi na Modestos, grupu kuća napravljenu pre 10-tak godina od strane jednog ruskog monaha, a koje pripadaju Manastiru Simono Petra. zatim prolazimo kraj luke Dafni, glavnog pristaništa na Atosu. Odavde vodi put do glavnog grada Kareje i većine manastira. U nastavku plovidbe slede Manastir Ksiropotamu, Manastir Sveti Pantelejmon, Manasir Ksenofont i poslednji u nizu sa zapadne strane Manastir Dohijariju. Plovidba nastavlja ka Uranoplolisu, usput se prolazi kraj luke bugarskog Manastira Zografu, a zatim i Jovanice, lučice za pristup srpskom Manastiru Hilandar.

Sledi Uranopolis, prvo mesto nakon bedema koji Svetu goru odvaja od ostatka Grčke, u kojem dominira Kula iz 14. veka nekada je pripadala Manastiru Vatopedi, a danas je ovde muzej. Nastavljamo plovidbu i uskoro stižemo na ostrvo Amouliani gde se izlazi na kopno i pravi pauza za obilazak ostrva ili ručak. U neposrednoj blizini pristaništa nalazi se Crkva Svetog Nikole, muzej, a tu je i velika luka gde pristaju trajekti koji ovo ostrvo povezuju sa kopnom i mestom Tripiti. U centu je prodavnica suvenira i osveštanih proizvoda sa Svete gore.

Sve u svemu jedan izuzetan izlet u kojem ćete oplemeniti vaše spoznaje o nečemu što ni reči ni slike ne mogu da opišu realno i u smislu jedinstvenosti ove duhovne terirorije. Cena od 25 evra sasvim je primerena za celodnevni izlet u kojem ćete videti sve Manastire duž zapadne obale poluostrva, ali i ostrvo Amouliani, jedino naseljeno ostrvo na Halkidikiju.  


izlet Atos

izlet Atos

izlet Atos

izlet Atos

izlet Atos

izlet Atos

izlet Atos

atos mapa




11012
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Izleti i obilasci - ATOS - SVETA GORA - Post broj: 1
idi na dno idi na vrh
tema: Opšta diskusija - Izleti i obilasci - ATOS - SVETA GORA
Sitonija idi na index tema
strana 1 od 1

Broj korisnika foruma: članovi: 1456
administratori foruma: sitonijanadlanu thalassa


copyright by sitonijanadlanu/forum 2012-2024 / powered by sitonijanadlanu.com