Prijava!
Korisnički ID:
Sitonija
tema: Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI U OKRUŽENJU
strana 1 od 1
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

ALEXANDAR VELIKI - Nea Roda


ALEXANDAR VELIKI - Nea Roda - Athos

Statua u prirodnoj veličini jednog od najvećih vojskovođa svih vremena nalazi se na uzvišenju, severno iznad mesta NEA RODA na Athosu. Inače sa ovog se mesta pruža i  fantastičan pogled na Svetu Goru, rt Akrapis i ostrvo Thassos. U neposrednoj blizini statue nalazi se i crkvica, jedna od dve  u mestu NEA RODA.

Put koji se odavde spušta nizbrdo ka mestu NEA RODA vodi ka jednoj od najlepših plaža na Athosu WET DREAMS BEACH sa drvorednom palmi na obali i istoimenim beach pool barom. Koordinate ove lokacije koju svakako treba obići ukoliko vas put nanese prema Athosu su
GPS(N40.3868908/E23.9140295) 

ALEXANDAR III MAKEDONSKI (356-323 g.p.n.e) poznatiji kao ALEXANDAR VELIKI (Μεγας Αλεξανδρος) bio je grčki kralj Makedonskih država u severnoj antičkoj Grčkoj. Rođen je u Pelu, a bio je podučavan od strane ARISTOTELISA do svoje 16. godine. Koristeći izuzetnu inteligenciju i sposobnosti do svoje tridesete godine stvorio je jedno od najvećih carstava u antičkom svetu koje se pružalo od Jonskog mora pa sve do Himalaja. Neporažen u bitkama smatra se jednim od najvećih vojskovođa u istoriji čovečanstva.

Nasledio je svog oca FILIPA II MAKEDONSKOG, a na presto je došao 336 g.p.n.e nakon očevog ubistva nasledivši jako kraljvstvo i vrlo iskusnu vojsku. U cilju realizacije očevih planove za proširenje kraljevstva 334. g.p.n.e izvršio je invaziju na Malu Aziju koja je tada bila pod Persijancima.

U nekoliko izuzetnih bitaka ALEXANDAR je slomio moć Persije, a presudnu ulugu imale su bitke kod ISSUS-a i GAUGAMEL-a. Ubrzo zatim svrgavanjem persijskog kralja DARIJA III osvojena je cela teritorija Persijskog carstva, a njegova imperija tada se prostirala od Jadranskog mora pa sve do reke Inda.

Konačno 326 g.p.n.e izvršio je invaziju na Indiju, ali je na kraju ipak bio prinuđen da se vrati. Umro je u Vavilonu 323 g.p.n.e ostavivši za sobom neostvarene planove za osvajanje Arabije. U godinama nakon njegove smrti carstvo je rasparčano kroz niz građanskih ratova, a formirano je nekoliko država pod vlasti Diadoca, preostalih generala ALEXANDROVE vojske i praktički njegovih naslednika.

Å irenjem grčke kulture na istok rezultirala je nastankom nove helenističke civilizacije koja je kasnije postala osnov u tradicijama Vizantije sredinom 15. veka.

ALEXANDAR VELIKI postao je legenda i klasični heroj kako u grčkim tako i u ostalim ne grčkim kulturama, a njegove veštine i vojna taktika i danas se uče u vojnim akademijama širom sveta. Obilaskom ovog mesta bar na trenutak bićete svedoci veličine čoveka koji je ostavio trag u istoriji čovečanstva, možda kao niko ni pre, ni posle njega .



ALEXANDAR VELIKI - Nea Roda - Athos - pogled u pravcu crkvice


ALEXANDAR VELIKI - Nea Roda - Athos - pogled u pravcu ostrva Thassos


ALEXANDAR VELIKI - Nea Roda - Athos - pogled u pravcu rta Akrapis na Svetoj Gori





Komentari:

mungosava
Samo neki imaju oko kojem nista ne promice, a mi obicni smrtnici imamo srecu da takve i poznajemo! :)
napisano: 2012-03-02 20:48:47

11101
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI U OKRUŽENJU - Post broj: 1
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

ANTIÄŒKA STAGIRA - impresije najvišeg stepena


ANTIÄŒKA STAGIRA - Olympiada - Halkidiki

Ostaci ovog izuzetno značajnog antičkog grada pronađeni su na poluostrvu STAGEIRA kod mesta OLYMPIADA na samoj severozapadnoj granici Halkidikija. Grad ANTIÄŒKA STAGIRA (Aρχαία Στάγειρα) nalazio se na dva brda, a iskopavanja koja su započeta 1990. godine dovela su do zaključka da su prvi doseljenici naselili severno brdo.

U pitanju su bili Jonski kolonisti iz ANDROSA, a  sam nastanak Antičke Stagire vezuje se za 655. g.p.n.e. Kako je rastao broj stanovnika mesta tako se ono i širilo prema južnom brdu, a sredinom 5. veka p.n.e i ovaj deo grada bio je formiran u celosti. Mesto je bilo opasano jakim bedemom i odlično utvrđeno uz postojanje okruglih i četvrtastih tornjeva čiji su ostaci i danas u izuzetno dobrom stanju.

Na zaravni smeštenoj između dva brda postojao je trg gde se trgovalo  i  obavljalo snabdevanje stanovništa potrepštinama. Dugotrajna iskopavanja ovog lokaliteta otkrila su postojanje velikog broja citadela, svetinja, kuća i drugih javnih ili privatnih objekata dajući mu sve karakteristike za to vreme modernog i urbanog grada.  

Persijski kralj Xerxes I okupirao je Stagiru 480. g.p.n.e, a nešto kasnije grad se priključio Delskom savezu i tako bio pod Atinom sve do 424. g.p.n.e. Dve godine kasnije 422. g.p.n.e za upravnika grada postavljen je atinski demagog Kleon koji je usled njegove oskudne stategije i lošeg utvrđenja grada bio i predmet satire antičkog grčkog pisca Aristofana. Kleon je iste godine poginuo u bici kod Amfipolisa.

Kasnije tokom peloponeskog rata STAGIRA je stala na stranu Spartanaca u borbi protiv Atine.

U toku 348. g.p.n.e grad je u potpunosti razoren od strane Filipa II Makedonskog, ali u znak zahvalnosti ARISTOTELISU koji je podučavao njegovog sina ALEXANDRA Filip je obnovio grad i preselio njegove stanovnike. Tada je grad dobio i mnoge nove strukture uključujući vodovod, dva svetilišta i mnoge kuće.

Inače ANTIÄŒKA STAGIRA je i mesto rođenja ARISTOTELISA jednog od najpoznatijih i najvećih filozofa antičke Grčke. Osim ove izuzetne istorijske konotacije poluostrvo STAGEIRA odlikuje i prelepo prirodno okruženje, a tu su i tri plaže SYKIA, STAGIRA i po meni najlepša uvala ispod južnog brda do skoro bezimena, a od septembra 2011. još jedna u nizu plaža koje sam poklonio svojoj supruzi, inače najvećoj inspiraciji kada su putovanja u Grčku u pitanju.

Dakle DUKINA PLAŽA II, na domak mesta OLYMPIADA, tu ispod ANTIÄŒKE STAGIRA. Skrivena, a prelepa i za uživanje na nekim višim nivoima uz izuzetne vibracije koje dolaze iz STAGIRE i njenog za čovečanstvo neprocenjivog značaja.

GPS koordinate ANTIÄŒKE STAGIRE su GPS(N40.5898197/E23.7916350) i moj savet je da ovaj lokalitet obavezno posetite i iskoristite priliku da doživite impresije najvišeg stepena!



ANTIÄŒKA STAGIRA - Halkidiki - severno brdo - pogled u pravcu plaže Sykia i Olympiade


ANTIÄŒKA STAGIRA - Halkidiki - ostaci bedema oko grada - severno brdo


ANTIÄŒKA STAGIRA - Halkidiki - pogled u pravcu mesta Stratoni


ANTIÄŒKA STAGIRA - Halkidiki - bedem na južnom brdu Stagire


ANTIÄŒKA STAGIRA - Halkidiki - utvrđenje na vrhu južnog brda






11095
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI U OKRUŽENJU - Post broj: 2
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

KAKOVO - metoh manastira Hilandara



Manastir Kakovo - metoh manastira Hilandara

SVETA GORA (Aγιoν OρoÏ‚)/ATOS carstvo je bez krune, država bez vojske, zemlja bez žena, bogatstvo bez novca, mudrost bez škole, kuhinja bez mesa, molitva bez prestanka, veza sa nebesima bez prekida, slavopoj Hristu bez umora, smrt bez žaljenja... Atos je monaška država unutar Grčke koja je podređena Vaseljenskoj patrijaršiji. ÄŒini je 20 manastira podeljenih u pet grupa, a srpski manastir Hilandar prvi je u četvrtoj grupi i dolazi u red najstarijih svetinja. Podigli su ga u rangu carske lavre Stefan Nemanja (u monaštvu Simeon) i njegov sin Sava 1198. godine. Nakon katastrofalnog požara 2004.godine određeni broj monaha vratio se u Srbiju, a neki od njih nalaze se u skitovima, kelijama i na metosima (manastirski zemljišni posedi). 

Jedna od zanimljivosti na domak Sitonije, a koju bi svakako valjalo obići je  MANASTIR KAKOVO, metoh manastira Hilandara koji se nalazi u blizini mesta Ierissos. Ovde se izdaju i dozvole za odlazak na Atos koji je shodno pravilima najstrožeg posta dozvoljen samo muškarcima. Oni koji dobiju Diamonitirion u mogućnosti su da posete bilo koji manastir i budu besplatno primljeni na konak i trpezu u trajanju ne duže od 4 dana.

Manastir Kakovo (Milo Arsenica) jedan je od metoha Hilandara koji se ne nalazi na teritoriji Atosa pa je zbog toga poseta ovoj srpskoj svetinji dozvoljena i ženama. Smešten u prelepom prirodnom okruženju 8km severno od Ierissosa. Imanje manastira Kakovo poseduje oko 2.000 hektara šume i sopstvenu pilanu, a drvo kestena odavde koristi se u obnovi Hilandara. A tu su i jezero sa ribnjakom, maslinjak, dva konaka, crkva, knjižara, bašta i prodavnica literature i monaških rukotvorina iz Hilandara. Fascinantno okruženje u kojem su skromnost i vera vrlina, a očuvanje prvoslavlja smisao života.

Od Sartija do Ierissosa ima nekih 80km ili 1h35min vožnje. Ide se pravcem Sarti/Vourvourou/Ag.Nikolaos, a kod skretanja za poslednje mesto nastavlja pravo prolazeći u nastavku puta kroz mesta Salonikiou, Kortiri, Pyrgadikia, Gomati i dolazi u Ierissos. Na centralnoj raskrsnici na semaforu GPS(N40.3970925/E23.8761839) u mestu Ierissos skrećemo levo i za 10-tak minuta stižemo na parking Manastirskog kompleksa koji se nalazi na GPS(N40.4535603/E23.8170518). Manastir je otvoren za posetioce svakog dana u periodu 7-21h. Obilaskom manastira vaša duhovna saznanja biće primetno unapređena, a nastale impresije trajno urezane u sećanja koja ćete poneti sa ovog nezaboravnog izleta.



Manastir Kakovo - pogled sa jezera


Manastir Kakovo - pogled iz voćnjaka


Manastir Kakovo - pogled na istočni deo crkve


Manastir Kakovo - pogled na južni deo crkve


Manastir Kakovo - pogled na zapadni deo crkve


Manastir Kakovo - crkva Milo Arsenica





10995
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI U OKRUŽENJU - Post broj: 3
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

POŽAR U MANASTIRU KAKOVO

Požar na metohu Hilandara KAKOVO kod Ierissos-a, u kome su izgoreli magacin, objekat za smeštaj radnika i dve mašine, ugroziće plan obnove manastirskog kompleksa u Svetoj Gori, ali je neće zaustaviti. U požaru, koji se dogodio pre nekoliko dana, izgorelo je i 300 kubika suve drvne građe. Ovaj materijal je pripremljen za predstojeću obnovu Belog konaka, koji je 2004. gotovo potpuno uništen u vatrenoj stihiji kada je goreo Hilandar.

Prema prvim procenama, šteta premašuje sto hiljada evra. Vrednost izgorele građe iznosila je pedesetak hiljada, a u požaru su izgorele i dve mašine - bager kopač, koji je nabavljen 2010, i buldožer star više od 40 godina.

Uzrok požara još nije poznat. Grčka policija smatra da je u jednom od vozila došlo do kratkog spoja. Vatrogasna ekipa je brzo reagovala i zaustavila širenje požara. Povređenih, na sreću, nije bilo. Hilandar ima svoju vatrogasnu brigadu, koju čine monasi. I oni su odmah došli na teren.

kakovo

kakovo




10947
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI U OKRUŽENJU - Post broj: 4
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

MANASTIR HILANDAR - SVETA GORA - 9. januar 2017.

Od Božića veje sneg na Atosu, tako da je i Manastir Hilandar pod snegom...














10926
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI U OKRUŽENJU - Post broj: 5
idi na dno idi na vrh
tema: Opšta diskusija - Zanimljivosti - ZANIMLJIVOSTI U OKRUŽENJU
Sitonija idi na index tema
strana 1 od 1

Broj korisnika foruma: članovi: 1456
administratori foruma: sitonijanadlanu thalassa


copyright by sitonijanadlanu/forum 2012-2024 / powered by sitonijanadlanu.com