Prijava!
Korisnički ID:
Sitonija
tema: Opšta diskusija - Izleti i obilasci - IZLET MANASTIR KAKOVO
strana 1 od 1
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

IZLET MANASTIR KAKOVO I PUTEVI ARISTOTELISA - 27.maj 2017.

U danu sa nešto manje Sunca, a nešto više oblaka, ali savršenom za izlet krenuli smo u susret svetinjama i istorijskim lokalitetima na području između Sitonije i Atosa. Tema ovog izleta bio je Metoh Hilandara Manastir Kakovo i lokaliteti koji se vezuju za Aristotelisa, jednog od najvećih umova antičke Grčke. Izlet je na kraju imao tridesetak zaustavnih tačaka, a prešli smo ukupno 259km i najvažnije kišu smo izbegli tokom čitavog dana.

Krenuli smo izjutra u 8.30h iz Sartija, a prve dve zaustavne tačke bile su vidikovci, prvi iznad Ahlade sa koga puca pogled na Sarti i njegovih 7 plaža, luku Ahlada, drugi je iznad kampa Platanitsi, a to je mesto gde počinju borovi i ona sitonska plava boja mora.

U nastavku izleta obišli smo crkvicu od kamena u mestu Vourvourou smeštenu iznad plaže Fava, plažu Karidi i samo mesto Vourvourou. Sledi atrakcija istočne obale Sitonije peščane prevlake Livari pa luka Ormos Panagias, mesto odakle polaze brodovi za izlet oko Atosa i gde je jedna od najboljih taverni Sitonije taverna Aristos. Nakon Ormosa odvajamo se na put koji vodi ka Atosu i obilazimo prvo Metagitsi, samo mesto, gde pravimo pauzu za kafu, crkvu Sv.Petke i rasadnik cveča gde moji gosti kupuju sadnice lavande koje će poneti za Srbiju. Sledeće mesto koje obilazimo je Megali Panagija i crkva Sv.Vasilija, a zatim i Paleohori i Neohori nakon čega stižemo u Stagiru. Ovde posećujemo Aristotelisov park čudesa gde se upoznajemo sa radom ovog filozofa i uživamo u pogledu na Jerisos i Atos iz sasvim drugog ugla. Sledi Stratoni gde se nalazi crkva SV.Dimitrija, pa vidikovac iznad mesta Stratoni u kojem se nalazi rudnik zlata. Sledi lokalitet antičke Stagire, mesta rođenja Aristotelisa kod današnje Olimpijade. Nakon obilaska antičke Stagire krećemo ka Jerisosu i prvo zadržavamo se u Manastiru Kakovo gde moji gosti pale sveće, obilaze crkvu Milo Arsenica i upoznaju se sa istorijatom, sadašnjim trenutkom i značajom ovog Metoha Hilandara. U nastavku puta svraćamo u Jerisos, obilazimo hram u mestu i crkvicu Sv.Petra i Pavla ispod koje se nalazi pećina sa izvorom vode. Sledi Nea Roda gde obilazimo lokalitet gde se nalazi mala crkvica i statua Aleksandra Velikog nakon čega nastavljamo ka Uranopolisu. Kod mesta Tripiti razgledamo luku odakle polaze trajekti za ostrvo Amouliani, a ubrzo stižemo i u Uranopolis, poslednje mesto neposredno pred bedeme monaške države Svete Gore. Ovde razgledamo mesto i ručamo. Na kraju ovog lepog i ispunjenog dana vraćamo se na Sitoniju preko Jerisosa i mesta Gomati i Pyrgadikija malog ribasrkog mestašca na moru. Kod Ormos Panagiasa ponovo se uključujemo na magistralu i oko 22h stižemo u Sarti.

Dan koji nam je doneo lepe trenutke, puno druženja i pozitivne energije ali i spoznaja koje ćemo sigurno korisno upotrebiti u vremenu koje je ispred nas. Veujem da će ovakav izlet biti ponavljan tokom ove sezone, a grupa koju vodim je 6-8 ljudi. Sada nas je bilo 7 što je najbolji broj za ovakavu vrstu izleta.











































10956
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Izleti i obilasci - IZLET MANASTIR KAKOVO - Post broj: # 1
idi na dno idi na vrh
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

Sledeći izlet MANASTIR KAKOVO I PUTEVI ARISTOTELISA biće održan u ponedeljak 12.juna 2017. Polazak iz Sartija u 8.30h.



10868
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Opšta diskusija - Izleti i obilasci - IZLET MANASTIR KAKOVO - Post broj: # 2
idi na dno idi na vrh
tema: Opšta diskusija - Izleti i obilasci - IZLET MANASTIR KAKOVO
Sitonija idi na index tema
strana 1 od 1

Broj korisnika foruma: članovi: 1456
administratori foruma: sitonijanadlanu thalassa


copyright by sitonijanadlanu/forum 2012-2024 / powered by sitonijanadlanu.com